Choroby i dolegliwości układu pokarmowego mogą być spowodowane bądź nasilone nieprawidłowymi wyborami dietetycznymi. Odpowiednie żywienie może wspomóc ich terapię.
Nasi specjaliści oferują dietetyczną terapię następujących schorzeń i dolegliwości:
- Zespół jelita drażliwego
- Rozrost bakterii jelita cienkiego (SIBO, z języka ang. small intestinal bacterial overgrowth)
- Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
- Celiakia
- Nadwrażliwość na FODMAP (fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole)
- Wzdęcia
- Gazy
- Zaparcia
- Refluks żołądkowo – przełykowy
- Choroby zapalne jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa) oraz choroba Leśniowskiego – Crohna)
- Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (niealkoholowe stłuszczenie wątroby)
- Dyspepsja (niestrawność)
- Eozynofilowe zapalenie przełyku
- Eozynofilowe zapalenie jelit