dr n. med. Justyna Jessa

Doświadczony dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalizuje się w prowadzeniu kobiet w ciąży, małych dzieci, a także pacjentów z chorobami metabolicznymi i autoimmunologicznymi oraz SIBO. W Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie w ramach doktoratu badała bezpieczeństwo stosowania diet eliminacyjnych u dzieci z autyzmem. >>>

Była również dietetykiem klinicznym Kliniki Wrodzonych Wad Metabolizmu i Pediatrii Instytutu Matki i Dziecka, gdzie konsultowała dla lekarzy diety dzieci z problemami ogólnopediatrycznymi, jak niedobór masy ciała, otyłość, niedobory pokarmowe, niedobór wzrostu, czy alergie pokarmowe.

Prowadzi dorosłych pacjentów z chorobami metabolicznymi i autoimmunologicznymi, a także kobiety w ciąży, w tym powikłanej otyłością, niedokrwistością, cukrzycą i chorobami autoimmunologicznymi. Pracuje z kobietami w okresie laktacji oraz z rodzicami niemowląt i małych dzieci.

Ma odpowiednie kwalifikacje i  doświadczenie w interpretacji testów oddechowych wodorowo-metanowych i w prowadzeniu terapii dla osób z zespołem przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim (SIBO).

Współpracuje z lekarzami różnych specjalizacji, w tym z pediatrą, diabetologiem, endokrynologiem, ginekologiem, internistą, gastroenterologiem, kardiologiem.

Prowadzi konsultacje także w języku angielskim.

W ramach współpracy z Fundacją WIEMY CO JEMY Nauka i Edukacja Społeczna dla Zdrowia prowadzi internetowe wykłady na żywo (webinaria) na temat żywienia kobiet w ciąży oraz dzieci w różnym wieku.

Czym wyróżnia się dobry dietetyk kliniczny?

W wielu schorzeniach dieta stanowi nieodłączny element leczenia. Niestety pacjenci często cierpią na więcej niż jedną chorobę dietozależną. Dlatego kluczowe jest prawidłowe dobranie zaleceń dietetycznych, które będą korzystnie wpływały na leczenie wszystkich występujących schorzeń jednocześnie. Jest to trudne, ponieważ zalecenia dietetyczne w różnych chorobach wzajemnie się wykluczają. Na przykład pacjentowi z cukrzycą zaleca się bogatobłonnikową dietę, ponieważ błonnik wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej. Jeżeli jednak ten sam pacjent z cukrzycą cierpi dodatkowo na SIBO (zespół przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim), to dieta bogatobłonnikowa będzie wzmagała namnażanie bakterii jelitowych i znacznie nasilała dolegliwości. Taki pacjent musi być pod opieką dietetyka, który nie specjalizuje się tylko w jednej dziedzinie, ale potrafi stworzyć dla pacjenta protokół terapeutyczny uwzględniający całokształt problemów i wspierający leczenie współwystępujących chorób. Dietetyk musi więc umiejętnie opracowywać zalecenia, czerpiąc z szerokiej wiedzy na temat fizjologii działania organizmu człowieka i patologii chorób oraz swoich doświadczeń klinicznych.

 

Justyna Jessa – ZnanyLekarz.pl